A Raspberry Pi már régóta az olcsó, hitelkártya méretű, un. SoC (System on Chip) számítógépek etalonja, ami egyaránt alkalmas robotok, okosotthonok vezérlésétől különböző mérési feladatok ellátásán át szinte tetszőleges számítástechnikai feladat ellátására, amellett, hogy kiváló oktatási eszköz. A már régóta várt Raspberry Pi 4 egy következő szintre emelte a Pi-t, olyan teljesítménnyel, amely megfelelő ahhoz, hogy akár kisméretű asztali PC-ként használhassuk, kiegészítve azzal a képességgel, hogy 4K-s videókat 60 Hz-es sebességgel vagy kettős monitorral képes megjeleníteni.

Raspberry Pi 4B

Mit kap a felhasználó az új generációs Pi-vel? Ugyanazzal a 35 USD alapárral, mint a korábbi modellek, kettő-négyszeres sebességet, USB 3-as támogatást és valós Gigabites Ethernet-et. Talán még ennél is fontosabb, hogy megjelent a 45 dolláros Raspberry Pi 4 változat 2 GB RAM-mal és egy 55 dolláros egység 4 GB-val, ami négyszer több, mint bármelyik korábbi Pi-verziónál. A hobbistáknak és kísérletezőknek érdemes hozzáadniuk a Raspberry Pi 4-et otthoni hardver arzenáljukhoz, és azoknak akik most ismerkednek a technológiával, illetve még soha nem használtak Pi-t, még több okuk van az új verzió megvásárlására.

Raspberry Pi 3B+ és 4 összehasonlítása

GPIO csatlakozók

Bármely verziójú Raspberry Pi egyik kiemelkedő lehetősége a 40 csatlakozóból álló GPIO (General Purpose Input / Output) port. A tüskék száma és elrendezése változatlan maradt a korábbi modellekhez képest, ami egységes a Raspberry Pi 2-es típus óta, így minden „HAT” panel, érzékelő vagy LCD kijelző, ami a Pi 2-höz vagy a 3-hoz csatlakoztatható volt, továbbra is kompatibilis marad.

A Raspberry Pi 4 azonban néhány új, bővített képességet adott a tüskesornak. Azoknak a fejlesztőknek, akik különféle új perifériákat terveznek fontos információ, hogy az új GPIO portkiosztás további három (azaz összesen négy) I2C, SPI és UART kapcsolatot tartalmaz. Tehát, ha érzékelői vagy perifériái megkövetelik ezen interfészek valamelyikét, akkor most nagymértékben bővültek a lehetőségek.

Az alábbiakban látható az új, kibővített GPIO tüskekiosztás, külön jelölve a Pi 4-es verzió bővített lehetőségeit.

Raspberry Pi 4B GPIO lábkiosztás

A GPIO port sebessége és reagálása a program utasításaira szintén sokkal gyorsabb a Raspberry Pi 4-es változatnál, alapvetően annak gyorsabb processzora miatt. Ennek tesztelésére a gpiozero Python könyvtár használható például a kimenetek folyamatos be- és kikapcsolására, valamint a kapcsolás sebességének mérésére. A Pi 4 50,8 KHz sebességet ért el, szemben a Pi 3 B + 16,1KHz-es sebességével. Ez 215% -os javulás!

A cikkben használt Raspberry Pi 4 megvásárolható a MálnaPC Webshopjában!