Ha már rendelkezel „pici” programozási tapasztalattal, akkor jogos az igény, hogy nekikezdj a fizikai számítástechnika izgalmas kísérleteinek. Ennek egyik látványos eleme a BBC micro:bit és NeoPixels termékek együttes használata.

A NeoPixels az Adafruit nevű elektronikai vállalat terméke, illetve annak levédett márkaneve egy olyan típusú RGB LED számára, amelyet különböző módon csomagolnak (alak és a ledek száma).

Közvetlenül a micro:bitről 8 LED-et tudsz táplálni, de ennél többet is lehet vezérelni (célszerű külső áramforrást igénybe venni). Úgy tervezték, hogy 5V-on használjuk, de működtethető 3V3 (3,3 V) mikrokontrollerrel is, mint a micro: bit.

Legérdekesebb jellemzője az egyetlen IO vezérlés (egyetlen vezetéken küldöm azt a jelet, amely meghatározza, hogy melyik vagy melyikek és milyen színnel jelenjenek meg) és a végtelen kaszkádcsatlakozás (szinte végtelen sok elem összefűzhető).

A NeoPixels választék egy része

A NeoPixelek különböző kivitelezésben készülhetnek, viszont közös jellemzőjük a három pontos csatlakozás GND (föld) VCC (micro:bit esetén 3,3 V) IN (bemeneti vezérlő jel), amivel több eszköz összefűzhető, ezért van hozzájuk egy kimenti oldal is (GND, VCC, OUT).

Fontos tudnivalók a NeoPixel-ről általában:

  • Nem minden címezhető LED NeoPixel. (A “NeoPixel” az Adafruit márkája, egyedi címezhető RGB színes képpontok a WS2812, WS2811 és SK6812 LED / illesztőprogramok alapján,
    egyvezetékes vezérlő protokoll használatával).
  • Más LED termékek is lehetnek programozhatóak, de a micro:bittel ezt lehet a legegyszerűbben programozni.

A NeoPixel lánc összefűzésében nincs korlátozás, de végül találkozhatunk korlátokkal:

  1. RAM: a NeoPixelek működésükhöz a gazda-mikrokontroller RAM-ját veszik igénybe; több pixel = több RAM. Ez csak néhány bájt, de mivel a legtöbb mikrokontroller meglehetősen erőforrás-korlátozott, ez fontos igény a nagy projektek számára.
  2. Teljesítmény: minden NeoPixel áramot fogyaszt; több képpont = nagyobb teljesítmény. A tápegységeknek is vannak felső határaik.
  3. Idő: NeoPixels a gazdagép-mikrokontroller adatait rögzített adatsebességgel kezeli; több pixel = több idő és alacsonyabb animációs képkocka.

Hardver kapcsolat:

A legtöbb LED soron három (kimenet miatt *2) forrszemet találunk (csatlakozási pont). Hogyan tudunk ide fizikailag csatlakozni?

Két lehetőségünk van, vagy pákát veszünk a kezünkbe, vagy úgy rendeljük meg a terméket, hogy legyen rajta számunkra megfelelő csatlakozási pont.

Csatlakozási pont lehet:

  • tüskesor egyenes vagy 90°-os (apa)
  • csatlakozó ház 3p (anya)
  • 3 db vezeték a beépítéshez

BBC micro: bit és Neopixels együttes használata:

A BBC micro:bit és Neopixels összekötése

Programozás:

Előre elkészített függvényeket használhatunk. Ahhoz, hogy tudjunk utasítást adni a Led sorunknak. Válaszd a “Csomag hozzáadása” lehetőséget. A keresősávban válaszd ki a “neopixel” négyzetet!

Ez betölt egy olyan blokkcsomagot, amely kompatibilis a LED-ekkel, így nagyon egyszerű programozni őket!

NeoPixel blokkcsomag

Ennyi információval már csodálatos alkalmazásokat lehet készíteni a BBC micro: bit és Neopixels áramkörökből. Oszd meg munkádat és élményeidet velünk! Küldj képet, videó linket a következő címre: vigvari.gyorgy@vigvari.hu

Vígvári György

A cikk a MálnaSuli és Vígvári György, a Vígvári Rendszerház vezetőjének együttműködésében került újrapublikálásra. Az eredeti cikk elérhető a szerző saját webhelyén.

A cikkben használt micro:bit és a különféle Neopixel eszközök megvásárolhatóak a MálnaPC Webshopjában!