1. Boot az USB portról

Néhány Raspberry Pi modell (3B, 3B +, 3A +, 2B v1.2) az USB portról is képes bootolni. Ez a lehetőség gyorsabb és hosszú távon megbízhatóbb rendszerindítást eredményez, mintha SD kártyát használnánk, nem beszélve a nagyobb tárolási kapacitásról. Részletes leírást a magpi.cc/eXHfjq oldalon találhatsz!

2. Tápfeszültség az ethernet-portról

A hivatalos Raspberry Pi PoE HAT lehetővé teszi, hogy Model B+ Pi-t az ethernet kábelen keresztül lásd el tápfeszültséggel. Szuper lehetőség azoknak a projekteknek, amik folyamatos vezetékes kapcsolatot alkalmaznak.

3. Hangkimenet

Az összes Raspberry változat rendelkezik hagyományos, analóg hangkimenettel. A B+változattól kezdve a hangkimenet a kompozit videó jelet is tartalmazza, egy speciális, négy érintkezős un. jack csatlakozón keresztül. Az érintkezők sorrendben a 3,5mm-es csatlakozó hegyétől kezdve: hang (bal), hang (jobb), föld (GND) és videó. Részleteket a magpi.cc/tDfjLV oldalon találsz!

4. Hang beállítási lehetőségek

A HDMI port egyaránt alkalmas digitális hang és videó kimenetnek. Ha a megjelenítőd nem tartalmaz hangszórót, akkor használhatod hangkimenetnek a Raspberry 3,5mm-es jack csatlakozóját. Ebben az esetben a tálca hangszóró ikonján egy “jobb-klikk” segítségével válthatsz HDMI-ről analóg-ra. Hasonló eredményt ad ha a parancssorban kiadod az alábbi utasítást:

amixer cset numid=3 1

Az utolsó szám legyen 1 analóg, vagy 2 digitális hangkimenet esetén. A beállítást még a

sudo raspi-config

parancs kiadásával is megteheted, ekkor a Raspberry konfigurációs menüjébe jutsz, ahol az Advanced Options>Audio menüpontjában a “Force 3,5mm (“headphone”)jack” illetve a “Force HDMI” beállítások segítségével állíthatod be az alapértelmezett hangkimenetet.

5. Tápellátás

A Raspberry Pi energia igénye függ a csatlakoztatott eszközök számától illetve azok áramfelvételétől. A GPIO tüskék biztonságosan 50mA-rel terhelhetőek, elosztva a tüskéken, az egyes csatlakozók árama biztonsággal nem lehet több, mint 16mA. A HDMI port 50mA-t „használ” a kamera modulnak pedig 250 mA-re van szüksége. A billentyűzet és az egér további 100 mA terhelést jelent. Célszerű a hivatalos „gyári” tápegységet használnod, és figyelni a csatlakoztatott készülékek áramfelvételét. További hasznos infók a linken: magpi.cc/xfszUR.

6. Raspberry Pi kamera

Az RPi-hez természetesen használhatsz webkamerát, de az eszköz rendelkezik saját, dedikált csatlakozóval, ahova a kamera modul kapcsolódhat. (magpi.cc/jbKzbf) A CSI portos kamerával (Camera Serial Interface) egyaránt készíthetsz nagyfelbontású videókat illetve állóképeket. Az eszköz használata kezdőknek is egyszerű, de a profi felhasználóknak is sok lehetőséget tartogat. Az interneten rengeteg felhasználó oszt meg kiváló alkalmazás példákat, time-laps, slow-motion és egyéb lehetőségek bemutatásával. Az eszközt sok hivatalos library is támogatja.

7. Érintőképernyő

Az RPi másik dedikált csatlakozója a DSI port, ahova szalagkábel segítségével csatlakoztathatod az érintőképernyőt. Kiváló megoldás tablet, infópult, vagy egyéb beágyazott alkalmazás tervezése esetén. Az összes modellnél megtalálható, kivéve a Pi Zero és a Zero W változatot.

8. GPIO térkép

Nagy segítség munka közben ha meg tudjuk nézni a 40 tüske funkcióját. Ezt támogatja terminálban a

pinout

illetve a grafikus felületen a

pinout –x

parancs, ami web browser-ben nyitja meg a „GPIO térképet”.

9. Hardver mechanikai méretek

Az össze RPi modell panel-méreteit megtalálod az alábbi linken: magpi.cc/WWFUji

10. Hotspot létesítése

A WLAN adapterrel rendelkező Pi modellek mindegyike alkalmas arra, hogy vezeték nélküli hotspot-ként üzemeltessük őket. Az eljárás kicsit hosszadalmas, de kiváló alkalom, hogy fejlesszed hálózatos ismereteidet! A részletek a magpi.cc/nnriRT linken.

11. Bemutató programok

A raspbian operációs rendszer nagy csomag demo programot tartalmaz, amiket az alábbi elérési út mentén próbálhatsz ki:

cd /opt/vc/src/hello_pi

A példák C nyelven íródtak, lefordításukhoz használd az alábbi programot:

./rebuild.sh

Ezek után az összes .bin fájlfuttatható, például:

cd hello_tiger
./hello_tiger.bin

A program egy nagy forgó képet jelenít meg a kijelzőn. További hasznos információk a magpi.cc/tpNaGV linken.

12. Képernyővédő

Alapból a Raspbian oprációs rendszer nem tartalmaz screensaver alkalmazást. Ha szeretnél képernyővédőt telepíteni a gépedre, akkor telepítsed az X Windows programot az alábbi parancsokkal:

sudo apt-get update
sudo apt-get install xscreensaver

A telepítés után a sok beállítási lehetőséget kínáló program a Preferences menüben jelenik meg. Az alkalmazás segítségével megoldhatod, hogy a Pi képernyője ne sötétedjen el bizonyos idő eltelte után.

13. A config.txt állomány

Csak haladó felhasználóknak! A Pi nem alkalmaz un. BIOS rendszert mint a PC kategóriás számítógépek. Helyette egy konfigurációt beállító állományt használ az alapbeállítások tárolására. Alaphelyzetben ez a fájl a /boot/config.txt útvonalon érhető el és csak root-ként szerkeszthető.

vcgencmd get_config <config>

a <config> helyére a megjelenítendő paraméter neve írható, pl.: arm_freq, int, str, stb…
A paraméterek a config.txt file-ban módosíthatóak, pl. az alábbi paranccsal:

sudo nano config.txt

A parancsot a /boot könyvtárban kell kiadnod. Részletek a rpf.io/configtxt linken.

14. Hely felszabadítás az SD kártyán

Ha a munkád során több helyre van szükséged az SD kártyán, akkor el tudod távolítani a fölösleges, vagy aktuálisan nem használt programokat (amik természetesen később bármikor visszatölthetők). A műveletre két megoldás is létezik, az egyik a parancssorból:

sudo apt purge mathematica
sudo apt clean
sudo apt autoremove

A másik megoldás a Menü>Beállítások>Recommended Software menüpont alatt a fölösleges program előtti jelölőnégyzetből vedd ki a pipát, majd kattints az OK gombra.

15. Kernel frissítés és visszaállítás

Ha az alap update/upgrade parancsokat használod, akkor ezzel automatikusan frissíted a kernelt a legutolsó stabil változatra. Frissítésre ez a javasolt eljárás! Ha ki akarod próbálni a legutolsó, de még nem 100%-ban tesztelt verziót, használhatod a

sudo rpi-update

parancsot.

Az rpi-update eljárás letölti a legutolsó (nem stabil, tesztelés alatt levő) változatot az összes szükséges állománnyal, de tudnod kell, hogy ebben az esetben nincs garancia a 100%-osan biztos működésre. Ha ezek után esetleg visszaállításra van szükség, akkor használd az alábbi parancsokat:

sudo apt-get install --reinstall raspberrypi-bootloader raspberrypi-kernel

16. Jelszó módosítás

A raspbian telepítése után az alap felhasználó név a pi, a jelszó pedig raspberry. Ha nem módosítod az alapbeállításokat, bárki be tud lépni a gépedre. Ezt úgy tudod kivédeni, hogy a Menü>Beállítások>Raspberry Pi Configuration panelen rákattintasz a Change Password gombra. Itt adj meg egy új jelszót, fogadd el, majd kattints az OK gombra.

17. Tartsd frissen a Raspbian-t!

Időről időre célszerű frissítened az operációs rendszeredet, akár az új csomagok letöltése, akár esetleges biztonsági rések kiküszöbölése miatt. Gépeld be a terminál ablakba:

sudo apt-get update

a csomaglisták frissítésére, illetve a:

sudo apt-get dist-upgrade

parancsot a letöltött csomagok frissítésére.

18. A “Fail2ban” telepítése

Ha valaki próbálkozással szeretne belépni a fiókodba, valószínűleg nagyszámú kísérletezéssel fogja ezt megtenni. Az ilyen próbálkozások megakadályozására szolgál a Fail2ban program. Telepítés után a program 10 perc letiltással büntet öt hibás próbálkozás után.

sudo apt install fail2ban

19. Az alapértelmezett SSH port módosítása

Ha meg akarod akadályozni, hogy valaki az alapértelmezett SSH porton hozzáférjen távolról a gépedhez, célszerű módosítani az alapértelmezett SSH portot. Ezt az alábbi paranccsal teheted meg:

sudo nano /etc/ssh/sshd_config

A fájlban módosítanod kell a

#Port 22

sort! El kell távolítani a ”#” karaktert, valamint módosítani kell a port számot. Ezek után a CTRL+O illetve CTRL+X parancsokkal mentheted a fájlt. Az alábbi paranccsal újra kell indítanod az SSH szolgáltatást:

sudo service ssh restart

20. A szükségtelen kapcsolódási pontok kikapcsolása

Biztonsági és erőforrás-kezelési szempontból érdemes az adott projekthez szükségtelen interfészeket kikapcsolni (I2C, SSH, SPI, 1-WIRE, stb…) Ezt a Menü>Beállítások>Raspberry Pi Configuration panel Interfaces lapján tudod megtenni.

21. Válts Thonny-ra!

Ha eddig az IDLE programot vagy más szerkesztőt használtál, válts a Thonny Python editorra! Használata nagyon egyszerű, és könnyen használható hibakeresőjével (debugger) egyszerű a kódok javítása. Az összetettebb szerkesztőktől eltérően nem kell un. break-pointokat beállítanod, csak nyomd le az F6-ot nagy, vagy az F7-et kis lépéshez. Ideális környezet otthoni, iskolai programozáshoz, próbálkozáshoz, hibakereséshez.

22. GPIO Zero

Elektronikai alkatrészeket is alkalmazó projektjeidhez feltétlenül használd a GPIO Zero Python könyvtárat! Ez az alapvető library mindent tartalmaz ahhoz, hogy a programozásra szánt idő nagyobbik részét a program működésére, fordíthasd, az eszközök lekezelését bízd a library-re! Részletes dokumentáció itt: gpiozero.readthedocs.io.

23. Tervezés – breadboard és kapcsolási rajz

Nyilván sok kiváló áramköri, iletve breadbord-os ábrát láttál már az interneten, illetve a MagPi magazin korábbi számaiban. Most már te is készíthetsz ilyen ábrákat a Raspberry Pi-n, csak le kell töltened hozzá a Fritzing nevű programot!

sudo apt-get update
sudo apt-get install fritzing

Indítsd újra a Pi-t, és a Programozás menü alatt megtalálod az új breadboard és áramkör tervező alkalmazást!

24. A Raspberry Pi és az Arduino

A két eszköz kiválóan tud együttműködni különböző vezérlési, szabályzási, vagy mérési projektben. A két áramköri lapka ránézésre nagyon hasonló, működését tekintve azonban sokban különböznek egymástól! A Pi egy komplett egykártyás számítógép, az Arduino család tagjai pedig számítógépről felprogramozható mikrovezérlők. Míg ez utóbbiak hardver eszközök nagyon pontos vezérlésére alkalmasak, a Pi a magasszintű, HMI funkciókat (human machine interface) biztosítja. A mikrovezérlőket természetesen a Pi-ről is tudod programozni, ha letöltöd az ehhez szükséges programozási környezetet:

sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install arduino

Az Arduino programjait „sketch”-nek, azaz vázlatnak hívjuk, felépítésük, szintaktikájuk alapján a C programozási nyelvek csoportjába sorolhatók. A programozási nyelv megismeréséhez az alábbi linkeken találhatsz információkat:
magpi.cc/learn-c-book
magpi.cc/67

25. Codewars

Programozási képességeidet játékosan fejlesztheted a codewars.com oldalon található játékos formátumú programmal. Jelentkezz be a videójáték jellegű programba, teljesíts szinteket, szerezz pontokat a kihívások megoldásával.

A programot manapság állásinterjúkon és programozó táborok szintfelmérőjeként is használják!

25 + 1 Kisalkalmazások

A Raspbian telepítése után, ha már beállítottad, hogy a tálcád a képernyő alsó vagy felső szélén legyen, különböző segédprogramokat adhatsz a panelhez. Ezt egy jobb kattintás után a felugró menüben a Panelbeállítások>Panel kisalkalmazások>Hozzáadás parancsok kiadása után éred el. Az így megjelenő listából válaszd ki a szükséges elemet, helyezd el a tálcán, illetve állítsd be a tulajdonságait. Javaslat a Hőmérsékletfigyelő alkalmazás, ami a CPU hőmérsékletét jeleníti meg a panelon.

A cikk eredetije a MagPi Magazinban jelent meg angolul.