2018.03.14-én a Raspberry Alapítvány piacra dobta a népszerű miniatűr számítógép új generációs tagját a Pi 3 Modell B+-t. A megjelenés időpontja duplán szimbolikus. A Raspberry idén ünnepli 6. születésnapját, a megjelenés napja pedig (03.14.) a nemzetközi „ π-nap”. Az új termék a Broadcom cég BCM2837B0 processzora köré épül, ami egy 64 bites 1,4GHz-es alkalmazásprocesszor. Az új Broadcom chip a körültekintő tervezésnek köszönhetően – amibe beleértendő a teljesítményfelvétel optimalizálása, valamint a hőelvezető felületek megfelelő kialakítása – az új processzor jóval nagyobb órajelen működtethető, mint elődje. A kétcsatornás vezeték nélküli LAN-t és a 4.2-es Bluetooth kommunikációt a Cypress cég CYW43455 kombinált chip-je biztosítja, ami egy Proant PCB antennához csatlakozik, hasonlóan, mint a Raspberry Pi Zero-n.

Összehasonlítva az előd Raspberry Pi 3B-vel, amin csak egy darab kerámia antenna volt, ez a megoldás némileg jobb teljesítményt ad 2,4GHz-en és számottevően jobb teljesítményt az újdonságként megjelenő 5 GHz-es sávban. Ezeket az eredményeket jól demonstrálják a Libre ELEC fejlesztőjének, a Milhouse-nak a mérési eredményei.
A kombinált vezeték nélküli áramkört fémtokozás védi, ez lehetővé tette nem csak azt, hogy a modult az FCC szabályok szerint hitelesítsék, hanem azt is, hogy a tokon elhelyezzék az eszköz logóját.

A hitelesítés nagymértékben csökkentette a Raspberry Pi alapú termékek megfelelőségi tesztelésének költségét. A korábbi Raspberry eszközök a LAN 951X chip sorozatot használják, amely egyesíti az USB hubot és a 10/100 Eternet vezérlőt. A 3B+ változat a Microchip LAN 7515-ös vezérlőjét használja, amely támogatja a Gigabit Ethernetet.
Az alkalmazás-processzorhoz csatlakozó USB 2.0 kapcsolat korlátozza a rendelkezésre álló sávszélességet, az előd 3B-hez képest még így is nagyjából háromszoros a sebességnövekedés.

A 3 B+ változat újdonsága a 4 tüskéből álló PoE csatlakozó (Power over Ethernet).
Hamarosan piacra kerül egy ehhez csatlakozó PoE HAT, ami a Raspberry számára szükséges 5V-ot állítja elő a PoE 48V-os feszültségéből. A Raspberry Pi 3B volt az első olyan termék, amely támogatta a PXE Ethernet bootolást.

Órajelek, feszültségek és hőmérsékletek

A BCM2837B0 lapkakészlet kiemelkedő tulajdonságai a teljesítmény és a hőmérséklet-vezérlés területén lehetővé teszik, hogy hangoljuk a rendszer működését a maximális teljesítmény és a hosszabb ideig fennálló tartós teljesítmény között.
70 °C alatt 1,4GHz-re növelhetjük a processzor teljesítményét, míg 70 °C fölött az órajel automatikusan 1,2GHz-re csökken, hogy elkerüljük a 80 °C-nál bekövetkező hőmérsékleti lekapcsolást.
Az alábbi grafikon (Gareth Halfacree engedélyével) a Raspberry Pi 3B+ futási eredményeit mutatja egy 8 perces 4 magos Sysbench CPU teszt alkalmával.

Megjegyzés: Raspberry Pi 3B+ nagyobb teljesítményigénnyel működik, mint korábbi társai, így javasolt egy jó minőségű, 2,5A-t biztosító tápegység (ilyen a hivatalos Raspberry Pi tápegység).

Az új Raspberry Pi 3B+ technikai adatai

  • processzor: ARM Cortex-A53 CPU
  • vezeték nélküli hálózat: Dual-band 802.11ac LAN és Bluetooth 4.2
  • net: Gigabit Ethernet over USB 2.0
  • plusz szolgáltatások:
    • PoE lehetőség (speciális PoE HAT-en keresztül)
    • fejlesztett hálózati, illetve HDD bootolási lehetőség (PXE)
    • fejlesztett teljesítmény/hőmérséklet-figyelő rendszer

Az új Raspberry már megvásárolható a MálnaPc webshopjában!