A Raspberry Pi 3 B+ modellje (röviden a Pi 3+ ) a korábbi Raspberry Pi 3 B modell frissítése 2018. március 14-én jelent meg a piacon. A főbb módosítások az előző változathoz képest az alábbiak:

  • Broadcom BCM2837 processzor 1,4 GHz-re növelt órajellel a Pi 3-nál, valamint integrált hőelvezető felületek, és fejlesztett teljesítmény-kezelési rendszer. Ezek lehetővé teszik a jobb hőelvezetést, és a magasabb overclock (processzor órajel növelés) lehetőségét
  • A beépített WiFi jelenleg támogatja a 2,4 és 5 GHz-es 802,11 b / g / n / ac szabványt, valamint az új antenna kialakítás lehetővé teszi a nagyobb hatótávolságot és kevesebb csomagvesztést. (Az erre vonatkozó teszt eredményei hamarosan elérhetők lesznek oldalunkon)
  • Gigabit Ethernet (kb. 300 Mbit/s az USB 2.0 vezérlő miatt korlátozva) és egy új PoE (Power over Ethernet) csatlakozó, ami a megfelelő PoE HAT segítségével érhető el.

Az egyéb funkciók és a specifikációk teljes listája megtalálható a hivatalos termékleírásban!

Mindkét Raspberry verziót teszteltük, annak érdekében, hogy pontosan érzékelhető legyen, mit várhatunk az új Pi 3+ vásárlásától, és hogy pontosan milyen paraméterekben múlja felül a B+ verzió az előző verziót!

ÁLTALÁNOS TESZT-BEÁLLÍTÁSOK

Mindegyik teszt során mindkét Raspberry Pi példányt dobozolás nélkül, 24 °C-os, légkondicionált helyiségben mértük. Az egyetlen csatlakoztatott eszköz az Ethernet kábel, a HDMI monitor és vezeték nélküli billentyűzet és egér kombináció volt. Mindegyik vizsgálatot 3 alkalommal végeztük el, és az átlagolt eredményeket az alábbi táblázatban mutatjuk be. A Pi 3-t NOOBS verzióval teszteltük, 2017-11-29 kiadású Raspbian image-el, de a Pi 3+ frissítést igényelt a Raspbian 2018-03-14-es verzióra. Minden referenciaérték Roy Longbottom Raspberry Pi referenciaértékeiből vagy a hivatalos Raspberry Pi repository-ból származik.

CPU teljesítmény (az eredmény: PI 3+ akár 19% -kal gyorsabb)

A SysBench számos tesztet használ a rendszer egészének teljesítményének megállapításához, de most csak a CPU komponenst fogjuk használni ebben a tesztben. A CPU benchmark átfogó képet ad a CPU teljesítményéről azáltal, hogy megméri azt az időtartamot ami ahhoz kell hogy a program kiválogassa a prímszámokat 0-tól 10 000-ig.
A Dhrystone olyan teszt, amely egy tesztprogramot futtat, és azt jelenti, hogy hányszor lehetett a tesztet másodpercenként elvégezni.

A Linpack referenciaértékek az egyszeri és a dupla pontosságú számítási teljesítményre vonatkozó szabványos teszteredmények, amelyek 1979 óta használatosak, különböző formákban. Az eredmények azt mutatják, hogy hány lebegőpontos műveletet végezhet a CPU másodpercenként.

MEMÓRIA teljesítmény (eredmény: PI 3 + 20% -kal gyorsabb)

A memória teljesítményét a SysBench memória referenciaértékkel teszteltük, amely a memória olvasási és írási sebességét mutatja. A teszteket 1 MB-os blokkmérettel és 2 GB teljes méretben hajtottuk végre, 1 vagy 4 szálat használva.

ETHERNET sebesség (eredmény: PI 3 + 257% -kal gyorsabb)

A teszthez az iPerf 3.1.3-at használtuk, a Raspberry-t és egy asztali PC-t Gigabit Ethernet hálózaton keresztül kapcsoltuk össze, (bár a Pi csak 10/100-ot támogatja) és az átviteli sebességet 60 másodperces időközönként mértük.

ENERGIAigény (eredmény: PI 3+, 38% -os növekedés)

A Pi teljesítményfelvételének tesztelésére egy DP832 tip. tápegységet használtunk 5,1V-os feszültségszinten, hasonlóan a hivatalos Pi tápegység feszültségszintjéhez. Az egyetlen kivétel a Pi 3+ négymagos SysBench tesztje volt, amely olyan feszültségesést okozott volna, ami befolyásolta volna a valós teljesítménymérést. Minden mérés az adott Pi változat maximális áramfelvételeit mutatja.

A teszthez az iPerf 3.1.3-at használtuk, a Raspberry-t és egy asztali PC-t Gigabit Ethernet hálózaton keresztül kapcsoltuk össze, (bár a Pi csak 10/100-ot támogatja) és az átviteli sebességet 60 másodperces időközönként mértük.

HŐMÉRSÉKLETEK (eredmény: PI 3 + 4% csökkenés)

A hőmérséklet-méréseket a vcgencmdmeasure_temp paranccsal, a SysBench 4 magos CPU teszt segítségével végeztük.

KÖVETKEZTETÉSEK

A Raspberry Pi Alapítvány által végrehajtott változtatások egyértelműen javították az új kiadású Pi 3B+ teljesítményét, különös tekintettel a közel 2,5x-es Ethernet sebességnövekedésre. Ez azonban mérhető extra energiafelhasználással jár. Az újonnan alkalmazott teljesítménykezelő rendszer ugyanakkor mindent megtesz annak érdekében, hogy az eszköz működését fenntartsa akár alacsonyabb teljesítmény mellett, alacsonyabb hőmérsékleten is.

Az eredeti, angol nyelvű cikk forrása