2020 őszén a Raspberry Pi miniatűr számítógép történetének újabb jelentős állomásához érkezett. A fejlesztésekért felelős Raspberry Pi Alapítvány piacra dobott egy új, Pi 4 alapú, de kompakt, billentyűzettel egybeépített változatot. A Raspberry Pi 400 mégsem egyszerűen egy Pi 4-es gép beépítve egy billentyűzetbe, hanem teljesen új tervezésű hardver, kiemelkedő tulajdonságokkal.

Az új dizájn nagy pozitívuma, hogy a GPIO port elérhetősége a „bedobozolás” ellenére is megmaradt. Az új forma egyetlen „vesztesége” a CSI és a DSI csatlakozók elmaradása, így a Pi400-hoz nem tudunk kamerát illetve „gyári” érintőképernyőt csatlakoztatni. További apró kényelmetlenség, hogy a HAT kialakítású paneleket (pl. SenseHAT) csak megfelelő csatoló segítségével tudjuk alkalmazni.

Mégis miért jobb egy Raspberry Pi 400-as?

A Raspberry Pi 400 alapvetően egy Pi4-es, aminél ismert, hogy működési hőmérséklete magasabb a korábbi változatokénál. A tervezés azonban itt is jól sikerült, a www.tomshardware.com tesztje (Raspberry Pi 400 Review: Faster CPU, New Layout, Better Thermals) és saját tapasztalatok alapján: „a Pi 400 46 Celsius-fokos csúcshőmérsékletet ér el, ami majdnem 20°C-al alacsonyabb, mint egy alap Raspberry Pi 4 működési hőmérséklete”. De hogyan működhet a Raspberry Pi 400 1,8 GHz-en, és hogy maradhat mégis ilyen alacsony az üzemi hőmérséklete? Ezt a kérdést a cikk írói feltették Eben Uptonnak, a Raspberry Pi Trading vezérigazgatójának.

„Az alkalmazott passzív hűtési rendszernek köszönhetően több keletkező hőt tudunk elvezetni, mint a Pi4 esetén, így a processzor magasabb feszültséggel, magasabb órajellel működhet. Tehát úgy döntöttünk, hogy a Pi 400 üzemszerűen magasabb működési frekvencián üzemelhet. Ez a Pi 400 egyedülálló képessége.” válaszolta a Raspberry számítógép „atyja”.

A Raspberry Pi 400 egységet megbontva (ezt otthon, a saját gépünkkel ne próbáljuk ki) láthatjuk, hogy mit értett Eben Upton a passzív hűtési rendszeren:

Raspberry Pi 400 – passzív hűtés

A gép melegedésre hajlamos alkatrészeit nagy méretű hőelvezető alumínium lemez takarja, ami nagy felületen sugározza le a keletkező hőt.

Kinek lehet jó választás a Raspberry Pi 400?

A továbbiakban megkérdezték Upton-t a Raspberry Pi 400 létrejöttének okairól is. A vezérigazgató így válaszolt:

„Missziónk következő lépéseként a Raspberry Pi fejlesztése során egy költséghatékony, nagy teljesítményű, általános célú számítógépeket kínálunk mindenkinek, akinek szüksége van rá, illetve aki ilyen célú gépet keres.

Ez a forma, a billentyűzettel egybeépített gép nagyon népszerű volt a múltban, a 80-as években, gondoljunk csak olyan márkákra mint a ZX Spectrum, az Atari, vagy a Commodore 64. Úgy érzékeltük, komoly mértékű rejtett igény van egy ilyen kompakt számítógép újbóli piacra dobása iránt.

ZX Spectrum, Commodore 64, Raspberry Pi 400

Mit jelent ez a lehetséges felhasználási eseteket tekintve? Ez egy Pi a tanuláshoz. Az 1980-as évek otthoni számítógépeihez hasonlóan ez egy olyan gép, amelyet egyszerűen csatlakoztathatunk egy televízióhoz, monitorhoz, áramforráshoz, majd elkezdhetünk megtanulni kódolni. A Raspberry Pi 400 alap asztali számítógépként is használható, és a típus több mint alkalmas az általános számítógép használati igények kielégítésére.

A Raspberry Pi Magyarország jóvoltából a cikk írójának is lehetősége volt kipróbálni a Pi 400 egy példányát. Az ismerkedéshez a cég az ún. PC KIT változatot adta, ami a monitoron kívül minden tartozékot tartalmaz, hogy a Pi 400 összeállítása után azonnal elkezdhessük a munkát.

A csomag tehát mindent tartalmaz, méghozzá igen tetszetős kivitelben. Mintha ezek a „gyümölcs” számítógépek mind a minőségi dizájn kategóriában játszanának:

A doboz kibontása után elsőre az alapgépet vehetjük kézbe, majd alatta megtaláljuk az USB-C típusú tápegységet, az egeret és az SD kártyát.

Az összeállított konfiguráció

Csatlakozók

A csatlakozók terén minimálisan visszafogottabb a Raspberry Pi 400, ugyanis a két USB 3.0 mellett csak egy USB 2.0 aljzatot találunk, szemben a hagyományos modell kettő csatlakozójával – úgy tűnik az integrált billentyűzet nem jelenti, hogy több szabad USB port maradna az eszközön. Ettől eltekintve ugyanakkor lényegében megegyezik a kínálat, a kompakt gép hátoldalán megtaláljuk az ismert két microHDMI és egy darab gigabites Ethernet csatlakozót, az USB-C tápaljzatot, GPIO tűket, illetve a microSD foglalatot is. Természetesen az integrált Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac és Bluetooth 5.0 BLE támogatás is adott.

Csatlakozók

A csomag része a Raspberry Pi Beginners Guide, Gareth Halfacree1 kiváló könyve, ami részletesen leírja a Raspberry Pi telepítését, használatát, illetve programozását.

A könyv fejezetei

  1. A Raspberry Pi felépítése
  2. Első lépések a Raspberry-vel
  3. A Raspberry Pi használata
  4. Scratch 3 programozás
  5. Python programozás
  6. Fizikai programozás, Scratch és Python
  7. Fizikai programozás Sense HAT
  8. Raspberry Pi kamera modul

1 Freelance technology journalist, writer, and former system administrator in the education sector. With a passion for opensource software and hardware, he was an early adopter of the Raspberry Pi platform

A cikkben bemutatott Raspberry Pi 400 Kit már magyar billentyűzettel is megvásárolható a MálnaPC Webshopjában!