A TPBot egy intelligens, programozható mobilrobot BBC micro:bit vezérlőhöz. Az előre telepített funkciók miatt (vonalkövetés és akadály kikerülés), játéknak is tekinthető, hiszen ezekhez nincs feltétlenül szüksége a BBC micro:bit áramkörre, ugyanakkor a vezérlővel kiegészítve ez egy kiváló tanítási, programozás oktatási segédeszköz. Ekkor a BBC micro:bit-en keresztül programozhatod a mobil egységet. A strapabíró és tetszetős burkolat, az integrált érzékelők és a sokoldalú elektromos bővíthetőség, valamint a népszerű építőjátékokkal való kombinálhatóság egy remek eszközt biztosít a kódolás tanításához, tanulásához, amivel játékosan fejleszthető a gyerekek fantáziája és kreativitása.

A TPBot felépítése:

Programozási lehetőségek:

A TPBot programozási lehetőségeit a BBC micro:bit programozási lehetőségei szabják meg, így az eszköz a Microbit MakeCode felületen, vagy Python, illetve C környezetben programozható. Az alábbi leírásban először a MakeCode nyújtotta lehetőségeket tekintjük át.

TPBot programozása a MakeCode felületen:

A felület betöltése után (https://makecode.microbit.org/#editor) kapcsoljuk be a TPBot kiterjesztést

 

 

 

Ezt úgy tudjuk megtenni, ha először a HALADÓ, majd a KITERJESZTÉSEK menüpontra kattintunk, majd végül kiválasztjuk a TPBot bővítményt.

 

 

Alap parancsok:

Indítsuk el a robotot! Ehhez az egyik lehetőség a két kerék adott sebességgel történő forgatása a 0-100% tartományban:

Mozgás közben bekapcsolhatjuk a robot „fényszóróit” azaz az RGB ledeket!

Ezt követően próbálkozzunk meg egy egyszerű vonalkövető programmal! Ehhez használjuk a robothoz kapott „tesztpályát”!

A program működésének lényege, hogy ha a vonalkövető érzékelők a bal oldalon észlelik a fekete színt, akkor a program állítsa a bal kerék sebességét 0-ra, a jobb oldaliét pedig 40-re; ha pedig a fekete színt a jobb oldalon észlelik, akkor állítsa a bal kerék sebességét 40-re, a jobb oldalét pedig 0-ra.

Ha mindkét szenzor fekete színt érzékel, akkor a két motor azonos sebességgel forog!

A vonalkövetés után a másik, szinte alapprogramnak tekinthető feladat az akadály-kikerülés. A program indításkor egy háromszöget jelenít meg a micro:bit kijelzőjén, és 50%-os sebességgel elindítja előre a TPBot-ot. Közben a LED „fényszórókat” zöldre állítja.

Haladás közben a TPBot és az akadály közötti távolságot folyamatosan mérjük, és egy „i” változóba töltjük. Amennyiben az érték kisebb mint 15, azaz az akadály 15 cm-en belül van, a mobilrobot azonnal megáll, és háromszor felvillantja a „fényszóróit”. Ezt követően 1 másodpercig 30%-os sebességgel tolat, majd 0,5 másodpercig 30%-os sebességgel balra fordul, végül a „fényszórók” zöld színre váltanak majd a TPBot 50%-os sebességgel halad előre.

A következő egyszerű programmal „okosautó” funkciót adunk a TPBotnak! Amikor a környezeti fényerősség egy beállított szint alá csökken, a LED „fényszórók” bekapcsolnak!

Adjunk újabb „okos autó” funkciót a TPBot-nak! Ezúttal írjunk programot, aminek segítségével mobilrobotunk tartani tudja a biztonságos követési távolságot. Ehhez a feladathoz is az ultrahang szenzort használjuk.

Az ultrahang érzékelőtől érkező adatot a program a „distance” változóba tölti, majd egy összetett „ha” függvénnyel három tartományban vizsgálja az adatot. Ha a távolság 10 és 20 cm között van, a robot megáll. 10 cm-nél kisebb eredmény esetén tolat, egyéb értéknél követi az előtte haladó TPBot-ot.

A következő részben olyan alkalmazásokat ismerhetsz meg, amik kihasználják a BBC micro:bit rádiós lehetőségeit, így elkezdhetjük távirányítani a TPBot-ot!

A fentiekben bemutatott TPBot Car Kit megvásárolható a Pi-Shop webáruházban!