Az előző részben megismerkedtünk a TPBot alapparancsaival, a folytatásban a távirányítás lehetőségeit tekintjük át. Ehhez a TPBot-on kívül két darab (egy adó és egy vevő) BBC micro:bit panelre lesz szükségünk!
A két BBC micro:bit közötti kommunikáció lehetőségét az alkalmazott nRF52 sorozatú chipek 2.4GHz-es rádió funkciója biztosítja. Ahhoz, hogy két eszköz adatokat tudjon átadni egymásnak, elsődleges, hogy az adó illetve a vevő azonos un. rádió csoportban legyen. A csoport értéke 0 – 255 között állítható, célszerű azonban minimum tízesével megadni a csoportokat (1-10-20-stb…).
Míg a rádiócsoport megadása kötelező, az adás teljesítményét opcionálisan állíthatjuk, ami 0 – 7 közötti érték lehet.
Az adó oldal tipikus inicializáló parancsai az indításkor blokkban elhelyezve:

A vevő oldal:

A rádió parancsok segítségével alaphelyzetben szám, szöveg, illetve címkézett adat küldhető át egyik mikrobitről a másikra.

Ezeket a lehetőségeket kihasználva építhetjük meg a távirányítós TPBot első verzióját, amit az adónak használt BBC micro:bit saját gombjaival irányíthatunk.

Távirányítás gombokkal

Az adó oldali program mindössze három gombkombináció lekezelését végzi, illetve küldi rádión a TPBotban lévő mikrobitnek:

A vevő oldalon állítsuk be a TPBot micro:bit-jének rádiócsoportját 1-re az indításkor blokkban. Hozzunk létre egy változót (i) aminek értéke legyen az aktuálisan rádión vett adat. Ezt követően egy „ha” blokkban értékeljük ki az értéket. Ha a változó 1, akkor a program állítsa be a TPBot balra kanyarodását 30%-os sebességgel; ha a változó 2, állítsa be a TPBot jobbra kanyarodását 30%-os sebességgel; ha a változó 3, állítsa be a TPBot előrehaladását 30%-os sebességgel.

Távirányítás a BBC micro:bit gyorsulásmérőjével

A BBC micro:bit három tengely mentén képes mozgást, illetve gyorsulást mérni:

X – balról jobbra dőlés.
Y – előre és hátra dőlés.
Z – felfelé és lefelé történő mozgás.

A távirányító programja az x illetve az y tengely menti elmozdulás értékét „rádiózza át” a TPBot-ban lévő vevő BBC micro:bitnek. A szenzor leolvasására szolgáló parancs:

A távirányító programja:

A TPBot oldali program:

A program az „indításkor” blokkban beállítja a megfelelő rádiócsoportot, un. címkézett adatot fogad, amit a címke alapján válogat le x, ill. y irány szerint, majd az „állandóan” blokkban a fogadott adatok alapján működteti a jobb- illetve a baloldali motort.

A fentiekben bemutatott TPBot Car Kit megvásárolható a Pi-Shop webáruházban!